Witajcie
słoneczka >!<
Jutro Halloween
! Z tej okazji przygotowałam łatwe i
szybkie babeczki z czarnym lukrem : ) Przepis na
babeczki
znalazłam na opakowaniu mąki castello. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a same
babeczki mają pyszny czekoladowy
smak i nie są za słodkie, można zrobić je
w bardziej dietetycznej wersji
bez cukru i czekolady z samym kakaem.
Czarny lukier zrobiłam domowym sposobem, jako barwnika
użyłam kilka
sproszkowanych tabletek węgla.
Przepis na 12 babeczek
Potrzebne będą :
x) 230 g
mąki pszennej typ 450
x) 2 łyżki
kako
x) 2
łyżeczki proszku do pieczenia
x) ½ łyżka
sody oczyszczonej
x) szczypta
soli
x)
opcjonalnie cukier waniliowy
x ) 2 jajka
x) 290 g
śmietany
x) 80 ml
oleju
dodatkowo dla łasuchów :
x) 100 g
gorzkiej pokrojonej na drobne kawałki czekolady
x) 100 g
mlecznej pokrojonej na drobne kawałki czekolady
x) 140 g
cukru
Można
opcjonalnie dodać też rodzinki
Przepis :
Wymieszać
mąkę , kakao , proszek do pieczenia , sodę czyszczoną , sól i ewentualnie
cukier i cukier
waniliowy. W drugim naczyniu zmiksować jaja, śmietanę i olej. Połączyć zawartość naczyń i mieszać do
połączenia składników, masa ma być
konsystencji gęstego budyniu. Na końcu dodajemy dodatki takie jak
czekolada
i rodzynki. Na każdą foremkę jedna łyżka masy. Z doświadczenia wiem, że już
lepiej, żeby było
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 min
Przepis na czarny lukier
x) cytryna
x) cukier
puder
x) węgiel w
tabletkach ( jeśli macie w ampułkach to wystarczy je otworzyć jeśli w tabletach to dokładnie je rozdrobnijcie )
mieszamy sok
z cytryny z węglem i dodajemy cukier puder tyle, żeby uzyskać
konsystencje ciasto liny. Węgiel dodajemy w zależności jak ciemny chcemy
uzyskać kolor lukru.
Możemy o
naszych babeczek wykorzystać płatki czekoladowe , fajny efekt daje wymieszanie
posypki owocowej z czarnym lukrem : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz